ד"ר דליה דורי – מהם נזקי הסכרת בעיניים?

רטינופטיה סכרתית

חולי סכרת עשויים לפתח פגיעה בעיניים המתאפיינת בנזק לרשתית, ונקראת "מחלת רשתית סכרתית" (רטינופטיה סכרתית).

רטינופטיה סכרתית מהווה את אחת הסיבות העיקריות לפגיעה קשה בראיה בעולם המערבי , ואת הסיבה העיקרית לפגיעה קשה באנשים הצעירים מגיל 60.

שכיחות הרטינופטיה הסכרתית עולה ככל שמשך הסכרת מתארך. מחקרים שונים הצביעו על כך שאחרי 20 שנות סכרת מעל 95% מחולי סכרת נעורים (סכרת סוג 1) וכ 60% מחולי סכרת סוג 2 יפתחו דרגה כלשהי של רטינופטיה סכרתית .

מהו מנגנון הפגיעה בראיה בחולים עם רטינופטיה סכרתית?

סכרת גורמת לפגיעה בכלי דם קטנים. פגיעה זו גורמת  לשני מנגנוני נזק עיקריים ברשתית- :

 א. סתימה של כלי דם קטנים וירידה באספקת החמצן לרשתית ובעקבות כך נזק לתפקוד שלה .

ב. פגיעה בשלמות דופן כלי הדם, אשר גורמת לדליפת נוזלים ושומני הדם מכלי הדם לרשתית. הצטברות הנוזלים ברשתית נקראת בצקת והיא גורמת לירידה בראיה

מהם שלבי הנזק לרשתית?

קימים שני שלבים של רטינופטיה סכרתית:

1. השלב הראשון והקל יותר של הפגיעה ברשתית נקרא רטינופטיה סכרתית לא שגשגוגית (NPDR). הממצאים העיקריים הקימים בשלב זה אלו התבלטויות בדופן כלי הדם הקטנים (מיקרואניאוריזמות), דמומים קטנים ברשתית ומשקעי שומן (אקסודטים קשים).  (תמונה 1)

2. השלב השני והחמור יותר של הפגיעה ברשתית נקרא רטינופטיה סכרתית שגשגוגית (PDR). שלב זה מתאפיין בהופעת כלי דם חדשים לא תקינים (נאווסקולריזציה) . (תמונה 2).  כלי דם אלו נוטים לגרום לדמום מסיבי שממלא את כל חלל העין (דמום זגוגיתי). הדמום הזגוגיתי גורם לירידה פתאומית קשה בראיה.  במשך הזמן כלי הדם הללו יכולים לגרום להתכוצות אשר מושכת את הרשתית וגורמת להפרדות רשתית.

שלב הרטינופטיה השגשוגית יכול לגרום לירידה קשה בראיה ואף לעוורון.

2

תמונה 1 . NPDR

1

תמונה 2. PDR

כיצד יכול חולה הסכרת לשמור על הראיה?

המטרה החשובה היא מניעת הנזק לרשתית ובעיקר מניעת פגיעה בראיה.

הבסיס לכך הוא אזון אופטימלי של הסכרת. על כל חולה סכרת להיות במעקב וטיפול מסודר ע"י רופא המשפחה ובמידת הצורך ע"י רופא סכרת. פעילות גופנית והקפדה נכונה על התזונה חשובים לאזון הסכרת . מחקרים הוכיחו שאזון אופטימלי של הסכרת מפחית בצורה משמעותית את הסכנה לעיניים ולראיה.

על כל חולה סכרת להקפיד על מעקב מסודר אצל רופא עיניים. אבחון מדויק ובזמן של מחלת רשתית סכרתית, וטיפול נכון מאפשרים שמירת הראיה ומניעת הנזקים הקשים של רטינופטיה סכרתית ועוורון.  תדירות המעקב נקבעת ע"י רופא העיניים בהתאם למצב הרשתית .

מה הטיפולים הקיימים לרטינופטיה סכרתית?

1. בשלבים המוקדמים של הרטינופטיה הסכרתית – הטיפול הוא רק אזון הסכרת וכן אזון יתר לחץ דם ושומני הדם. בשלב זה אין טיפול ספציפי לעיניים.

2. הזרקות תוך עיניות (הזרקות לזגוגית)

הגורם הכי נפוץ לירידה בראיה בחולי סכרת הוא דליפת נוזלים מכלי הדם והצטברותם ברשתית. הצטברות הנוזלים ברשתית נקראת בצקת (בצקת מקולרית) .

הטיפול החשוב והיעיל ביותר לבצקת מקולרית הוא הזרקות תוך עיניות. לרוב מזריקים אווסטין או לוסנטיס או אליה.

מדוע מבצעים הזרקות תוך עיניות?

אווסטין , לוסנטיס ואליה הן תרופות הנוגדות  חומר הנקרא VEGF ולכן נקראות Anti – VEGF. החומר VEGF  נמצא בריכוז גבוה בעינים עם רטינופטיה סכרתית והוא גורם לדליפה מכלי הדם והווצרות בצקת. הזרקת Anti – VEGF  גורמת לספיגת הבצקת ושפור בראיה.  הטיפול כולל הזרקות חוזרות . רוב החולים נזקקים להזרקות מרובות.

האם יש הזרקות תוך עיניות נוספות?

יש חולים בהן הזרקת אווסטין, לוסנטיס או אליה לא מביאה לספיגת הבצקת. אצל חולים אלו מבצעים לעיתים הזרקות תוך עיניות של סטרואידים (טריאסנס, קנלוג או אוזורדקס). הסטרואידים מורידים את הדליפה מכלי הדם בעיקר ע"י הפחתת תהליכי דלקת ברשתית.

3. טיפוליי לייזר

טיפול הליזר חשוב בחולים עם השלב הקשה יותר של נזק לרשתית (כלומר בחולים עם רטינופטיה סכרתית שגשוגית). טיפול הלייזר שנקרא PRP מתבצע בהיקף הרשתית, ומקטין מאוד את הסכנה לדמום נרחב בעין, הפרדות רשתית ועוורון.

לסכום

אזון אופטימלי של הסכרת, מעקב מסודר ע"י רופא עיניים וטיפול נכון ובזמן- שומרים על הראיה בחולי הסכרת.